ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό είναι ένα περίτεχνο όσο και πολύπλοκο  σύστημα κυττάρων, ιστών, πρωτεϊνών και μηχανισμών που σκοπό έχει την προστασία του οργανισμού απέναντι σε απειλές όπως μικρόβια, ιοί, καρκινικά κύτταρα κα. Για να το πετύχει αυτό, δημιουργεί ένα πλέγμα αμυντικών διαδικασιών αναγνώρισης και εξουδετέρωσης του παθογόνου παράγοντα, ενώ αναπτύσσει παράλληλα ικανότητα μνήμης.

Όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος :
-          Μυελός των οστών
-          Θύμος αδένας
-          Λεμφαδένες
-          Αίμα
-          Σπλήνας
-          Ήπαρ
-          Δέρμα
-          Βλεννογόνοι

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος :
-          Λευκά αιμοσφαίρια
-          Λεμφοκύτταρα
-          Πολυμορφοπύρηνα
-          Μονοκύτταρα
-          Πλασματοκύτταρα
-          Επιθηλιακά κύτταρα
-          Μακροφάγα των ιστών

Πρωτεϊνες του ανοσοποιητικού συστήματος :
-          Αντισώματα
-          Πρωτεϊνες συμπληρώματος
-          Κυτταροκίνες

Είναι θαυμαστό και σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο, πως όλοι αυτοί οι βιολογικοί σχηματισμοί συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν ούτως  ώστε να συγκροτούν έναν ενιαίο μηχανισμό άμυνας που αυτορρυθμίζεται, προσαρμόζεται, ωριμάζει και τελειοποιείται ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει.

Διακρίνουμε τρία βασικά επίπεδα λειτουργίς του ανοσοποιητικού συστήματος :
1η γραμμή άμυνας ή φάση επαφής
Είναι άμεση, φονική και πρωτόγονη αντίδραση απέναντι στους παθογόνους παράγοντες και εκδηλώνεται στο δέρμα, στους βλεννογόνους και στο αίμα από κύτταρα όπως τα μακροφάγα και τα πολυμορφοπύρηνα. Κύριος μηχανισμός είναι η φαγοκυττάρωση.
2η γραμμή άμυνας ή προσαρμοσμένη άμυνα
Είναι περισσότερο εξελιγμένη μορφή άμυνας που εκδηλώνεται από τα λεμφοκύτταρα του αίματος. Ειδικά αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα αναγνωρίζουν το εισβολέα και τον παρουσιάζουν σε λεμφοκύτταρα που σε σύντομο χρονικό διάστημα εξειδικεύονται στην παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του συγκεκριμμένου μικροοργανισμού.
3η γραμμή άμυνας ή ανοσολογική μνήμη
Πρόκειται για εξέλιξη της αμέσως προηγούμενης γραμμής άμυνας. Κύτταρα μνήμης διατηρούν επί   μακρόν την ικανότητα να παράγουν γρήγορα αντισώματα σε περίπτωση νέας επαφής με τον ίδιο παθογόνο παράγοντα. Τα κύτταρα που επωμίζονται την πλέον εξειδικευμένη και εξελιγμένη ανοσολογική λειτουργία είναι λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα.


..περισσότερα στο ιστολόγιο  :  ΑΝΟΣΟΦΑΙΝΟΤΥΠΟΣ